adapter (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 08-11-2009, 09:02 (5282 dagen geleden) @ kris
Gewijzigd door soundman2, 08-11-2009, 09:09

een schakelvoeding met een oude radio, das als water en vuur.
1) de schakelfrekwentie en harmonischen hoor je als ratel en fluit op de LW, MW.
2) het netfilter in dit soort voedinkjes en met name de x-capaciteit zet een kleine wisselspanning op de secundaire, waardoor de radio, als deze niet electrostatisch is afgeschermd steeds zal brommen (heeft niets met de afvlakking vandoen) door het wisselend veld dat zich vormt tussen het chassis en de grond. dat slaat in op de voorversterker.
3)schakelvoedingen hebben niet het eeuwige leven, en op het moent dat ze hun laatste adem uitblazen geven ze meestal even een veel te hoge spanning.

Voed een oude transistorradio bij voorkeur met een klassiek voedingkje (nog steeds te koop).Gestabiliseerde types met een lage capaciteit primair/ secundair verdienen de voorkeur. Dit weet je helaas nooit op voorhand...

Ik moet toch even wat rechtzetten in je betoog. Hoe de X condensator een kleine wisselspanning op de secondaire zet is voor mij een raadsel.
De X-condensator, zoals die genoemd wordt, zit aangesloten tussen de twee polen van het lichtnet.

Wat jij bedoelt is waarschijnlijk een Y condensator. Dat zijn condensatoren, die geschakeld zijn tussen het frame van het toestel en de beide polen van het lichtnet. Het frame staat dus feitelijk op de halve netspanning en moet daarom worden geaard.
Een aardingsmogelijkheid is er niet, derhalve ontbreken ook de Y-condensatoren.

Henk Roovers


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum