Inschakelen oude professionele transistorapparatuur. (Toestel of techniek)

door Gerard van Hamersveld, 29-11-2009, 13:07 (5254 dagen geleden)

Onlangs besloot ik mijn oude HP 8558B spectrumanalyzer na 2 jaar stilstand weer te gebruiken.Daarvoor heeft het apparaat 20 jaar probleemloos gewerkt.Inschakelen direct op 220 volt leverde een zwaar vervormd onherkenbaar beeld op.Verder geen rook of stank o.i.d.Na ca. een half uur werd het langzaam weer enigszins normaal.Echter de gevoeligheid is nu blijvend ca. 50 dB lager en de lineariteit van de verzwakker ,normaal 10dB per stap, klopt helemaal niet meer.Alle functies van het apparaat werken overigens nog.
Achteraf denk ik : had ik niet beter de analyzer voorzichtiger moeten in schakelen via een variac en de spanning langzaam opvoeren van o volt naar 220 volt.Dit om de elco`s te sparen ,die immers `n enorme inschakelpiek te verwerken krijgen.Hierdoor krijgen ze de kans om langzaam te formeren;bij oude buizenradio`s doe je dit ook en met uitstekende resultaten.Echter ,een transistor is geen buis,een buis gaat niet defect bij kortstondige overbelasting of misaanpassing of verkeerde instelling.Een transistor die niet goed staat ingesteld is zeer kwetsbaar ,evenals i.c.`s.
Heeft iemand ervaring met het opstarten van lange tijd niet gebruikte geavanceerde professionele getransistoriseerde-meetapparatuur en kun je ongestraft via een variac de spanning langzaam van nul naar 220volt laten oplopen,zonder schade te veroorzaken aan het apparaat?
Tevens zoek ik,om de analyzer te kunnen repareren, een extender of speciale verbindingskabel tussen de unit 8558B en de display-unit 182T.
Wie heeft er nog zoiets liggen?
Groeten.Gerard.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum