Philips A6X38AT ontvanger, wie kan me helpen? (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 07-09-2016, 21:39 (2781 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Maarten Bakker, 07-09-2016, 21:42

Het glimlampje brandt louter en alleen op de verdubbelde gelijkgerichte 19KHz piloottoon en heeft daarvoor maar weinig stroom nodig bij een toch wel vrij hoge spanning. Voor een led is dat juist andersom. Een nieuw neonpitje is dus de simpelste oplossing.

Bij een typische indicatie-LED zoals zoveel toegepast in de jaren '80 ook als stereo-indicator denk je inderdaad aan een stroom die zo'n 10 keer zo hoog moet zijn, maar de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van LED's niet stilgestaan.

High efficiency LED's branden echter uitstekend op lage stromen (dezelfde ordegrootte als een neonlampje). Wel is er nog steeds een zeer groot verschil in werkspanning; die is ruwweg 60 tot 80V lager dan die van een neonlampje.

De schakeling geeft weinig echte aanknooppunten voor de spanning, maar laat ik 65V zeggen. Dat is een beetje de laagste waarde die ik me zo voor de geest kan halen. Als je dan de LED 1mA geeft, kom je op een weerstandje van (practische waarde) 68k.

Is er alleen wel nog een instinkertje denk ik, er gaat als ik het schema goed begrijp wisselstroom doorheen dus moet je 2 LED's antiparallel gebruiken en die samen op 1 enkel weerstandje aansluiten.

Ben het trouwens eens met je conclusie: neonlampje gebruiken is makkelijker.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum