Philips A6X38AT ontvanger, wie kan me helpen? (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 12-09-2016, 14:36 (2781 dagen geleden) @ Jelle

Ik heb een paar ervaringen met het ontvangen van SSB op omroepdozen en onderschrijf wat Jan al zei: het is qua ontvangst in de verte niet vergelijkbaar met een echte SSB ontvanger. Van de door Jan genoemde problemen is denk ik de fijnheid van afstemming het grootste bezwaar.

Als je een heel vaste hand hebt, kun je de locale oscillator van een toestel gebruiken als BFO voor een tweede, zoals ik doe op deze foto:
https://www.staff.science.uu.nl/~tel00101/FotoAlbum/F2004/RadioC10/d010.htm
Hier gebruik ik een "normale" ontvanger met kortegolf om op de 40m band een amateur te ontvangen. De bovenste ontvanger heeft bandspreiding, is dus fijn af te stemmen, en als je 450kHz LAGER afstemt, dus rond 6.6MHz, kun je de oscillator oppikken samen met de zender.
Dit kan een hoorbaar signaal opleveren, het is heel grappig om dit een keer te doen, maar normale, stabiele en reproduceerbare ontvangst is hiermee niet echt mogelijk. Ik gebruik hier expres de wat luxere radio met bandspreiding als BFO, en niet als primaire ontvanger, omdat ik dan de BFO heel precies kan inregelen.

Ook heb ik laatst een oude omroepdoos (met buizen) van BFO voorzien.
Dankzij de fijnafstemming en de digitale frequentieaanduiding kan ik met deze kist, die er verder niet uitziet, wel goed afstemmen op 80 en 40 meter. De BFO is ook redelijk goed in te regelen omdat er een knop op zit die over het hele draaibereik de BFO ongeveer 6kHz verstelt.

Je moet je even realiseren dat voor verstaanbare ontvangst, je de BFO en zender op minder dan 100Hz nauwkeurig op elkaar moet afregelen. Dit kan door je BFO te laten staan en heel precies af te stemmen, of door ongeveer af te stemmen tot de zender binnen je IF bereik valt, en dan je BFO precies in te regelen. Met de afstemknop van een omroepontvanger gaat dat meestal niet lukken, je hebt echt fijnregeling nodig!

De oscillator in mijn "poor mans communications receiver" heb ik voor 68 cent uit China verkregen, inclusief verzenden! Ter vergelijk, een brief versturen in Nederland kost tegenwoordig 73 cent. Dus snap niet hoe het kan maar profiteer ervan!


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum