Ontwerp testbeeldgenerator (Toestel of techniek)

door kris ⌂ @, Gent, België, 20-07-2017, 20:54 (2444 dagen geleden) @ PA1CSL
Gewijzigd door kris, 20-07-2017, 20:57

og even wat directe details die mij opvallen.


1.
Voor een goed PAL signaal, hou er rekening mee dat een hele PAL cyclus 8 (625L)frames moet voltooien voor een juiste groeplooptijd relatie tussen het Y(luminantie) en de R-Y en B-Y producten over de hele cyclus zodat er continu een juiste fase relatie blijft tussen Y en de kleurdraaggolf. Voor jouw flexibiliteit in de FPGA zou ik beginnen met een 5000/8=625 horizontaal counter(zie link). Ook is er een 2T bandbreedte begrenzing nodig wat zich vertaalt in een maximale stijgtijd binnen de 70% video amplitude van 200ns, aldus 2T(250ns). Dit verklaart waarom jouw text characters zo scherp overkomen zonder signaal behandeling. Voor de juiste bandbreedte en filter techniek is een minimale DAC sample frequentie van 4x (oversampling) van de kleur draaggolf nodig van 4.43361875 * 4 = 17.734475 als basis voor alle signalen. Als je deze rekenbasis hanteert, dan bouw je als het ware een synthetische (rekenkundige) signaalgenerator. Je kan natuurlijk een eenvoudige benadering kiezen, als het eindresultaat maar klopt.

ght Tektronix(R) unsupported equipment, released for private use.)


Groet,
Coert


Dag Coert.

ter info, die opmerking werd al gemaakt op het forum voor oude radio's.

De hele PAL sequentie beslaat 4 frames of 8 fields, rasters. (en niet 8 frames)

Groepslooptijd is in deze een wat ongelukkig gekozen naam, want dat wordt door andere dingen bepaald. Waar het bij de 4 frame sequentie over gaat is dat de relatie H en SC ononderbroken doorgaat en als je ze respecteert "combilters" kan toepassen voor het scheiden van Y/C in de ontvanger wat een scherper beeld en minder crosscolor oplevert. Ook voor video-editors was het ooit belangrijk, om kleurenflitsen op de lassen te vermijden.

er zijn nogal wat toestellen (oa generatoren) op de markt geweest die de Sequentie niet respecteren. een merkwaardige generator was de Nordmende 387F. Ondanks zijn simpele opbouw liet hij een lock tussen SC en H F toe. (al was de relatie dan niet 100% juist, je ziet goed het verschil tussen locked en unlocked in het kleurstoorpatroon)

groeten

Kris


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum