Ontwerp testbeeldgenerator Deel 2 (eerste beelden) (Toestel of techniek)

door kris ⌂ @, Gent, België, 27-07-2017, 21:36 (2457 dagen geleden) @ Harm Klaassens

Dag Harm,

heb er toch een iets andere mening over :-)

Zo te zien zitten er wat timing verschillen tussen R,G en B signaal goed te zien bij de overgang van rood naar blauw in de colorbar.

Dat is een onvermijdelijk gegeven bij PAL, NTSC of SECAM encodering en heeft iet met R,G,B looptijdverschillen te maken. R,G,B worden omgezet in Y en R-Y en B-Y, de twee laatste met beperkte bandbreedt ( O,6Mhz) In de ontvanger wordt daar weer R,G,B van gemaakt, maar kleurenovergangen blijven natuurlijk met die lage bandbreedte. In de kleurenbalk kan je dat dus steeds zien, zeker tussen de kleuren waar grote fazesprongen gemaakt worden met kleine luma sprongen. Vanaf eind jaren 80 verscheen er in tv onvangers een nieuwe schakeling : de CTI, color transiënt improver die de overgangen weer scherper maakt, maar dat is een ander verhaal.

Wat ook nog wel eens gebeurt is dat men de hogere frequenties in het video extra versterkt. het beeld lijkt dan scherper maar het levert dan gelijk meer kleurenrafels op langs de overgangen in het beeld.
Overigens is dit bij de moderne TV instelbaar (contour of scherpte).

Contourverbeteraars (al dan niet instelbaar) zaten al in toestellen uit de jaren 50... Ze grijpen echter alleen in op het Y signaal . De kleurenrafels worden er dus niet groter of kleiner door.

groeten

Kris


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum