DAB+ en stroomverbruik (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 01-01-2019, 10:51 (1935 dagen geleden)

Ik ga jullie niet een gelukkig en spaarzaam 2019 toewensen en het daarbij laten, maar jullie daadwerkelijk helpen om zulke wensen te realiseren. Soms wordt hier beweerd dat DAB+ radio's veel stroom gebruiken en daarvoor heb ik een modelletje opgesteld, rekenwerk gedaan, metingen verricht en alles in een Excel-sheet gestoken wat jullie ook kunnen downloaden.

De meeste radio's worden op netstroom gebruikt. Ben je veel mobiel bezig, zoals Hans, dan neem je beter een radio met een flinke accu zoals een bouwradio.
Verder, als ik naar mijn eigen radio's kijk, die staan meestal uit! Immers heb je een radio in je kantoor, je slaapkamer, keuken of badkamer, dan gebruik je die misschien 1 of 2 uur per dag gemiddeld en de rest van de tijd staat hij uit. Daaruit volgt direct, dat het weinig uitmaakt hoeveel vermogen de radio gebruikt terwijl hij speelt. Punt. Veel belangrijker is: hoeveel trekt hij als hij uit staat!

En dan komt een heel subtiel maar groot voordeel van nieuwe radio's: onopvallend zit er een uiterst uitgekookt USB-voedinkje bij dat geen vermogen opneemt als er geen stroom aan de 5V kant wordt geleverd! Ook in bedrijf werkt het zuinig, het opgenomen AC vermogen is zoiets als anderhalf keer het afgegeven DC vermogen. Veel bestaande transistorradio's hebben juist een transformatorvoedinkje met de aan/uit-schakelaar in het secundaire circuit. De primaire trekt dus altijd een beetje stroom en daarom verbruikt de radio ook stroom (en niet alleen blind! Echt vermogen!) als hij uit staat! Ik heb daarover al eerder een artikeltje Power Consumption op mijn website geschreven.
Buizenradio's lijken flinke slurpers maar hebben een netschakelaar in het primaire circuit.

In dit Excel-werkje StroomCalc kun je uitrekenen wat dit betekent. Daarvoor moet je op de gele vakjes wat dingen invullen. Onder de witte vakjes zitten formules die de zaak dan voor je doorrekenen.
Bovenin vul je in over welke periode je wilt rekenen, bv per jaar is 365 dagen, wil je over een geschatte gebruikssduur van 10 jaar rekenen dan vul je 3650 in.
Dan hoeveel je betaalt voor een kWh, dit zal voor de meeste mensen rond 20 tot 30ct per kWh liggen. (Ook als je het zelf opwekt, vanwege de saldering.)
Vervolgens schat je, hoeveel uur je de radio gebruikt per dag.

Dan kun je vijf radio's met elkaar vergelijken, waarbij je voor elk moet opmeten hoeveel vermogen ze uit het lichtnet trekken als ze AAN of UIT staan. Als er in de gebruiksaanwijzing iets staat over stroomverbruik, dan is dat sowieso nooit het vampierverbruik, dus hier zul je vrijwel altijd even moeten meten!

De radio's die ik vergeleken heb:
1. DAB radio van Akai met uitgekookt voedinkje.
2. Philips B0X19U, buizentoestel met stroombesparende ballastcondensator.
3. Philips D2010, leuk nachtkastradiootje met FM/AM.
4. Grundig Satellit 2100, voor mensen met heel grote nachtkastjes.
5. Philips B1X42A, zuinigste buizen-FM-toetsel.
Uiteraard kun je je eigen situatie doorrekenen door de gegevens uit jouw situatie op de gele vakjes in te vullen.

De conclusie is duidelijk. De DAB radio gebruikt, door het uitgekookte voedinkje, in zijn hele levensduur van 10 jaar nog geen euro stroom! Gewone transistor- en buizentoestellen eten tussen de 20 en 30 euro uit je portemonnee. Een omgebouwd buizentoestel (ombouwkosten: 30ct) is, op de DAB+ radio na, de goedkoopste manier van luisteren want kost "maar" 15 euro.

Als de regering echt iets aan energiebesparing zou willen doen, dan moesten ze jullie al je radio's van FM en MG afpakken! In de kraakwagen ermee en iedereen verplicht nieuwe kopen!
Het zou ook al helpen als ze die wondervoedinkjes ruimhartig zouden uitdelen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum