DAB+ en stroomverbruik, argumenten (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 02-01-2019, 10:28 (1913 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Verschillende reacties op mijn posting van gisteren benadrukten, dat de "winst" van DAB+-radio's niet zit in het DAB+ principe, maar in de gebruikte voedingen. Iets wat ik ook wel duidelijk had vermeld. Jullie hoeven van mij niet op DAB+ over. Ik wilde alleen het vaakgehoorde verhaal over stroomverbruik van een kanttekening voorzien.

Kijk je naar het opgenomen DC vermogen, dan verbruikt een DAB inderdaad meer. Bv de Akai 150mA bij 5V dus 0,75W. De D2010 transistorportable van 35 jaar oud 25mA bij 9V dus 0,22W. Dat is zeker een groot nadeel als je veel op batterijen luistert op laag volume.
Maar dit is puur het DC verbruik van het ontvanggedeelte, dit is pas echt achter de komma werk en de rest negeren is zeker kort door de bocht.
Ten eerste al omdat, zodra je je radio wat harder begint te zetten, ook het opgenomen DC vermogen toeneemt. Voor 1W geluid is al gauw 2 tot 3 W extra DC nodig dus dan praat je over 2,75 vs 2,22. Het batterijvakje in een portable is niet bedoeld om dat te ondersteunen. (Is een moderne uitgangsversterker zoals in de Akai misschien ook nog zuiniger dan die in een oudere FM portable?)
Het verbruik in tien jaar bij gebruik van 2 uur per dag kost dan 61ct voor de DAB en 18ct voor de FM radio, dus waar praten we over? Echt nergens over.
Gebruik je oplaadbare batterijen, dan is het vrij onbelangrijk hoeveel stroom het gebruikt omdat niet de stroomkosten, maar de oplaadfequentie en benodigde handelingen bepalend zijn voor je gebruiksplezier. Dus neem, als je veel wilt luisteren zonder lichtnet, sowieso een toestel met grote batterij dat je rechtstreeks via een snoertje kunt opladen. Zoals een mobiele telefoon: die prik je elke nacht even aan de oplader, die je gewoon in het stopcontact kunt laten zitten als het een 0W type is.

Het is toch veel belangrijker hoe je aan die DC stroom komt uit het AC net. En Vampire draw is echt een serieus probleem omdat het decennia lang totaal niemand interesseerde. Juist dus in de periode dat al die fantastische apparatuur werd gebouwd die nu in schuurtjes en studentenkamers zijn laatste jaren slijt. Studies uit 2000 komen op schattingen van 3 tot TIEN procent van de huishoudelijke stroomconsumptie die in vampieren gaat zitten.
Met name bij kleine apparaten zoals radio's is die verhouding echter totaal zoek want de werkelijke kosten van de radio's met meegeleverde/ingebouwde voedingen zijn 105ct voor Akai, dus bijna het dubbele, en ruim 20 euro (!) voor de D2010, het honderdvoudige!

Het probleem is, of liever was, niet alleen groot, het is ook aangepakt met redelijk succes. Aan die aanpak danken we de zuinige voedingen en er is zoiets als een One Watt Initiative wat ervoor zorgt dat een TV in standby hoogstens 1 W trekt. Maar dat stagneert natuurlijk als iedereen aan zijn oude apparatuur blijft hangen, inclusief de voedingen.

Reneke voert aan dat voedingen ook stuk kunnen gaan. Inderdaad, en kapotte voedingen gooi ik gewoon weg! Maar bij elke nieuwe telefoon, ipad, tablet, radio, modem krijg je er weer eentje bij. Als ik de oude telefoon of IPad weggooi bewaar ik het voedinkje. Door verstandige (EU?) regulering zijn alle voedingen tegenwoordig compatibel. De doos met ongebruikte USB-stekkers wordt dan eerder steeds voller dan steeds leger. Dus gaat mijn radiovoeding stuk dan graai ik even in de bak en klaar. De voeding is immers niet ingebouwd maar in 10 seconden vervangbaar.

Maurice vindt het een slecht idee om alle bestaande apparatuur in 1x weg te gooien en dat vind ik ook! Het is altijd verstandig een ruime overgangsperiode te nemen van bv 20 jaar. Verder is het moment dat je FM-radio's weg moet gaan gooien gelukkig nog tien jaar of meer weg. AM radio's zijn sinds gisteren weer wat minder waard, maar AM radio kan ik in de 21e eeuw niet helemaal meer als serieus alternatief voor FM of DAB zien. De laatste serieuze AM-only toestellen zijn trouwens al 40 jaar oud.

De tip van kris is natuurlijk geniaal: een FM-portable op een USB voeding hangen. Daar ga ik zeker eens mee experimenteren!
Voor 99% van de mensen is dat alleen een te ingewikkelde operatie.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum