Sony tuner ST-5000FW (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 27-02-2019, 18:27 (1884 dagen geleden) @ Pim
Gewijzigd door soundman2, 27-02-2019, 18:49

Precies wikkelen, zoals het er af komt. In principe werkt het opwikkelen zo. Begin met het uiteinde van de eerste winding. Leg voldoende lengte van het draadje naar buiten, om het later aan te sluiten. Draai er vervolgens het gewenste aantal windingen op. Voer de draad weer naar buiten en breng hem gelijk weer naar binnen. Draai het ontstane lusje in elkaar, dat is de aftakking. Wikkel vervolgens door naar weer het gewenste aantal. Voor de secundaire is dat gelijk aan de eerste winding. Voer de draad weer naar buiten.

De primaire kan twee verschillende windingen hebben. Bij ongelijke windingtallen begin je eerst met bijvoorbeeld met het deel met de meeste windingen, het begin voer je naar buiten aan de andere zijde van het spoellichaam en merk het zonodig met een stukje tape ofzo. Wikkel door tot de aftakkking, doe dat weer met een lusje dat je in elkaar draait. Ga daarna verder tot alle windingen er op zitten. Je kunt de bovenste laag eventueel fixeren met een druppeltje kaarsvet.
Sluit de kern en sluit de draadjes aan op de juiste pootjes. Draai de draajes er een paar keer om heen en soldeer ze vast.

Het moeilijkste is het afwikkelen van de defecte spoel, je moet goed bijhouden hoe die in elkaar zit, hoeveel windingen er op liggen en daarna is het een kwestie van namaken.
Met een beetje geluk is alleen de spoel die bovenop ligt defect.
Het is een secuur werkje, maar het is zeker te doen.
De draadjes aansluiten is tegenwoordig wat gemakkelijker. Vroeger moest je de isolatie afkrabben. Tegenwoordig kun je meestal gelijk solderen, omdat de lak smelt. Ik zie dat je programmaatje ook de draadlengte geeft. Gebruik die getallen niet. Knip de draad van het voorraadklosje door als de wikkeling er op ligt. Dan is de draad zeker niet te kort.

Iets precies namaken is geen schande hoor. De voldoening als het weer werkt is de vreugde deste groter.
De materiaalkosten zijn praktisch te verwaarlozen.

Er zin lieden die complete historische TV's it de begintijd nabouwen en wat er niet meer te krijgen is, dat maken ze zelf. Zo'n project kan jaren duren. Gelukkig kost het maken van een spoeltje niet zoveel tijd.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum