Verbruik van Schakelklokje (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 30-04-2019, 18:55 (1794 dagen geleden)

Nee, ik denk niet dat ik er de wereld mee ga redden. Maar de metingen doen vind ik gewoon leuk en wie weet heeft iemand er iets aan. Vind je het onzin, dan beter gewoon overslaan dit bericht.

Al tien jaar hangt er in mijn schuurtje een mechanische schakelklok die de buitenverlichting bedient. De klok is een standaard barrel van de Action of zo en ging, zoals dat gaat met goedkope barrels, na tien jaar stuk. Liep nog wel maar schakelde niet meer.

Nieuwe klok, digitale van AliExpress gekocht, de oude hing al aan een vinger boven de kliko, maar wacht, toch eens kijken of je het niet maken kunt! De klok opengeschroefd, defect bleek heel onnozel een palletje te zijn dat was los geschoten en niet gebroken, dus snel gefixt.

En dan maar even precies bekijken, en aan de wattmeter die klokken! Wat verbruikt meer, een mechanische of digitale schakelklok? Eerst de mechanische gemeten, deze bleek 1,0W (dus ruim 2 euro per jaar) te gebruiken voor het lopen van de klok. Dan de digitale, zoals verwacht was deze zuiniger met een verbruik van 0,6W (circa 1,20 euro per jaar is dat).

[image]
In de klok zie je een piepklein synchroonmotortje zitten, een vertraging van tandwieltjes (geel rood en groen), een schakelaar (rood blokje). Op de buitenkant zit een klokwiel met 24 cijfertjes en schuifpalletjes. De motor is op het net aangesloten via een zwart onderdeeltje. Bij meting bleek dit een weerstand van 47k te zijn, een ballast voor de synchroonmotor. Vrijwel die hele Watt verbruik van de schakelklok wordt verstookt in een weerstandje! Even de soldeerbout erbij gepakt en daar hadden wij een weerstand te pakken waardoor in tien jaar tijd voor 20 euro stroom in warmte is omgezet. Deze vervangen door een ballast-condensator van 30nF, waarna de klok het weer prima deed met een stroomopname van ongeveer 0,1Watt!

Ik weet natuurlijk dat ik hiermee een grote kwetsbaarheid introduceer, want een spike op het lichtnet kan nu mijn motortje en mijn condensator vernielen! Maar zoals gezegd de boel was toch al als afgedankt beschouwd. Deze klokje liggen voor ongeveer een euro bij de kringloop dus materiaal genoeg voor experimenten.

De mechanische schakelklok doet zijn werk weer in de schuur, de digitale is reserve geworden. Als de mechanische het een keer begeeft (door een spanningspiek op het lichtnet waarschijnlijk) dan probeer ik het nog eens met een andere klok en een weerstandje van 4 of 5 kOhm er nog bij. De "weerstand van 20 euro" gaat in het plakboek als symbool voor de strijd tegen de vampierstromen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum