Mini-versterker: PAM8403 (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 05-06-2019, 09:06 (1759 dagen geleden) @ Marotick
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 05-06-2019, 09:12

Ik zit er aan te denken om zo'n versterker in te bouwen in een Revox A77 want daar is de recorder al eigenlijk voor bedraad maar de versterkers waren optioneel dus zitten ze eigenlijk nergens in.

Deze versterkers lijken me ideaal als inbouwversterkers. Ze zijn namelijk heel klein en zuinig en geven mooi geluid. Maar ze zien eruit als een bak puin dus ergens wegstoppen is een goed idee.

Heb je voor mij wat meer gegevens? Zoals wat is de reikwijdte van de voedingsspanning en hoeveel Watt produceert die versterker?

De laatste maanden heb ik twee versterkers gebouwd, een TDA7297 type en die PAM8403 van deze thread. De eerste was eigenlijk de opvolger van een dingetje dat ik vijf jaar terug in gebruik heb genomen, de PrachtPatser. Deze PP is niets anders dan de binnenkant van een PC-boxensetje dat ik voor een euro uit de kringloop heb gehaald. Voeding, versterker, aansluitdraden, alles bij elkaar voor 1 euro, geluid was superb! Als je de plastic omhulling maar wegsmijt en de twee kwartjesspeakers erin ook en een paar goeie boxen aansluit.
Maar voor jouw toepassing wil je misschien meerdere bandrecorders op dezelfde manier aanpassen, dus massawerk, dan kun je beter iets nieuws nemen waar je meerdere exemplaren van kunt kopen. Als je even bij AliExpress snuffelt met "stereo amplifier kit" zul je zien dat er nog plenty meer versterkerunits te krijgen zijn.

De TDA7297 versterker is een printje van ruim 2 euro. Voedingsspanning mag varieren officieel van 6 tot 18V en vermogen aan 8 Ohm is bij die 18V wel 2x15W. Ik gebruikte 'm op een USB voeding van 5,3V, met 4 Ohm speakers haal je dan bijna 3W per kanaal.
Ik heb deze ook ingebouwd in een doosje, met luidsprekerklemmen en voedingsplug kom je rond de drie euro aan onderdelen.

Ik denk als je er meerdere koopt dat ze nog goedkoper zijn geworden op Ali. Je hebt ook bouwpakketjes, alles zelf op de print monteren, maar deze heeft geen volumepot.
Je ziet dat de TDA7297 een koelplaat heeft. Het is een brugversterker waarmee je viermaal zoveel vermogen kunt halen als met een single ended bij gegeven voedingsspanning V en luidsprekerimpedantie Z. Maar hij is helemaal analoog, dat betekent dat hij voor elke W in je speaker ook zelf een Wattje of meer achterhoudt en vandaar die koelplaat.

De PAM8403 is een digitaal chipje. De stroom door de speaker wordt niet tegengehouden door een "regelbare weerstand" zoals een normale eindtor, maar wordt geschakeld middels pulsbreedtemodulatie! Dus nauwelijks vermogen in je versterker zelf, dus geen koelplaat en deze kun je dus kleiner inbouwen.
Voedingsspanning voor de PAM is 2,5 tot 6V, boven de 6,5 gaat hij zelfs kapot! Bij 5 of 5,5V is het vermogen 3W per kanaal (aan 4 Ohm), wat me voor een Revox een heel geschikte waarde lijkt.
Ik heb de PAM met volumepot van 59ct, je hebt de printjes ook zonder volumepot, 10 voor 2 euro.

Als je wilt mag je de versterkers in Zeist komen beluisteren en de overgebleven chipjes, printjes en onderdelen bekijken.
Let op: een brugversterker heeft zwevende speakeruitgangen! De speakers hebben dus geen gemeenschappelijke massa-aansluiting, zodat je geen koptelefoon op de uitgang kunt aansluiten (of toch? Weet iemand hoe?). De speakerklemmen mogen nimmer met de massa of met elkaar verbonden worden.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum