Pionier-3 Super, in de kartonnen behuizing? (Toestel of techniek)

door pe0ssb, 19-04-2015, 22:14 (3298 dagen geleden) @ gbr

Hallo René,

De kleur van mijn originele Pionier-3 behuizing is blauw/groen terwijl die van de replica's duidelijk groen is. De replica behuizingen zijn uitgeprint op dik papier (300gr/m2) vanaf een bestand dat ik ergens op internet gevonden heb. Sorry dat ik deze bron nu even niet weet.
Ik wilde een replica maken die zou moeten kunnen spelen zonder antenne. Met de reflexschakeling die ik heb gemaakt lukt dat heel aardig. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een schema dat lijkt op dat van de EE20 en EE200x experimenteerdozen. om de gevoeligheid nog extra op te krikken heb ik een meekoppeling in het RF-deel geplaatst d.m.v. R2, C8 en een extra antennewikkeing op de ferroceptor. Hierdoor zijn overdag zo'n 5 middengolfstations te ontvangen.

[image] [image]

Links is de reflex te zien nog met grijs doekje, rechts de originele Pionier-3. Hieronder het schema van mijn reflex.

[image]

Een ander doel was de radio met zo weinig mogelijk componenten te bouwen en de instellingen van de transistors simpel te houden. Hierdoor is het wel belangrijk de OC13 en OC72 op een transistortester na te meten of de HFE hoog genoeg is: > 50.

Hieronder ook nog een foto van het binnenwerk van de reflex.
[image]

Aanvankelijk had ik een OC45 gebruikt voor de RF-transistor, die bleek hier veel minder te presteren dan de OC44.

Jaja het is allemaal niet origineel meer, Ik weet het. Maar het lijkt erop dat dit toch wel een leuk platform is om met nostalgische radiotechnieken te experimenteren. En wat je ook doet, het blijft replica. (Of retro??)

PE0SSB


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum