Superzuinige TDA7297-versterker (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 06-04-2019, 16:16 (102 dagen geleden)

Voor een paar Euro heb ik de zuinigste versterker in de geschiedenis van de mensheid.

Bij AliExpress heb ik een versterkermodule besteld gebaseerd op de TDA7297 chip. Dit is een brug-versterker, een combinatie van twee versterkers die in tegenfase werken, waardoor een hoog vermogen mogelijk is bij lage voedingsspanning. De versterker met wat aansluitmateriaal heb ik in een doosje gebouwd wat er nu zo uitziet:

[image]

De versterkermodule is het printje dat je binnenin ziet zitten, inclusief het koelblok en de volumepot. De voedingsplug, aansluitblokken voor speakers en schroefjes waarmee het in de kast zit, komt ook allemaal bij Ali vandaan. Het totaal kost ongeveer 3 euro.

Ik had nog een schakelaartje liggen en een mini-speaker, waarmee ik er een schakelbare "monitor" in heb gemaakt. Zonder aangesloten luidsprekers kun je de schakelaar naar links of rechts zetten om 1 van de kanalen mee te luisteren. Eigenlijk een vrij nutteloze feature die je er ook uit kunt laten. En een doosje eromheen is eigenlijk ook nog overbodig, maar vooruit, puur een kaal chassis van 5cm laten spelen ziet er een beetje apart uit.

Mijn huidige versterker loopt op 12V omdat die op 9V slecht werkt, en ik verwachtte dat deze versterker wel op 9V zou draaien. Dat doet-ie inderdaad, maar ook een 5V USB-voedinkje is al genoeg voor een behoorlijk goed en hard geluid! Je moet dan wel goeie boxen gebruiken natuurlijk, ik heb Philips 22RH426 boxen van 4 Ohm. Het vermogen dat deze boxen in wordt gestuurd is dan ongeveer 1W per kanaal maximaal.

Het totale verbruik uit het net van het USB voedinkje, bij afwezigheid van signaal is 0,3 Watt. De vorige versterker speelde op een trafovoeding en gebruikte ongeveer 2,3W continu. Zonder ooit een versterker uit te hoeven zetten, spaar ik dus ongeveer 4 euro per jaar stroom, en is de versterker binnen een jaar terugverdiend.

Ik heb geen apparatuur om de prestaties van versterkers op te meten, en ik ben ook helemaal geen hifi-freak met verfijnde oren. Ik luister naar wat muziekjes of het geluid van films en vind het prima klinken.
Iedereen die in de buurt van Zeist woont of komt is natuurlijk welkom om dit wondertoestel te komen beluisteren. Neem je favoriete muziek mee!


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum