Superzuinige TDA7297-versterker (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 10-04-2019, 11:18 (98 dagen geleden) @ humfred

Wat een gezever over het stroomverbruik van een versterker.

Het versterkerprojectje is een van een dozijn die ik heb lopen om vampiergebruik te reduceren. Allemaal kleine dingetjes op zich, maar samen wel met het effect dat mijn stroomgebruik laag is in vergelijking met soortgelijke huishoudens, wat me tientjes per jaar scheelt en het milieu spaart.

Maar, zoals Maurice al opmerkte, het is natuurlijk ook een beetje de sport. In principe bedruipen de projectjes zichzelf en leveren ze zelfs wat op, maar alleen zolang ik de erin gestoken moeite en tijd niet meereken. Ik krijg hier folders in de bus dat ik met kranten rondbrengen 8 euro per uur verdien, als ik de tijd meereken haal ik dat met voedinkjes vervangen niet. Maar uren steken in een kruiswoordpuzzel is hobby en een radio verzuinigen is dat voor mij ook.

Als ik zo op de centen moet letten dan zet ik het liefste mijn versterker héééééél zachtjes en geniet er dan helemaal niet meer van.

Hier heb je de zaak toch even verkeerd begrepen. In de jaren zeventig dachten we zo over energie besparen: de tv uit, de verwarming laag, en met drie truien over elkaar aan bibberend een boek lezen bij een kaars. Zorg voor het milieu moest je wat kosten in termen van comfort.
Tegenwoordig gaat dat anders. De verwarming blijft even hoog, maar door goeie isolatie werkt hij half zo hard. Je leest bij het licht van een goeie lamp, maar omdat het geen gloeilamp is maar LED gebruikt hij vrijwel geen stroom. Je doucht even lang maar met minder water. Door andere technieken te gebruiken lever je NIET in op comfort maar bereik je dezelfde doelen met inzet van minder middelen.

Wees eens eerlijk, geniet je nou van het geluid of van het feit dat het niks kost aan stroom?

Even vooropgesteld, als ik ook maar de minste verslechtering in geluid zo merken, pakte ik meteen mijn oude versterker er weer bij. Ik heb geschreven dat de nieuwe versterker prima klinkt. Ik heb jullie allemaal uitgenodigd om zelf te komen luisteren. Staf heeft ook geschreven dat hij tevreden is over deze versterker.
Uitgangspunt bij al mijn bespaarprojectjes is: je mag er als gebruiker niets van merken. De voorbeelden die ik hierboven noemde (woningisolatie, spaarkop, ledlamp) pogen ook allemaal een besparing te bereiken zonder aantasting van het comfort of gemak.

Ik luister vooral ´s avonds na een dag van hard en veel werken van een mooi stuk muziek op mijn versterker van slecht rendement en drink er een heerlijk glas single Malt Whiskey bij. En het kan me geen zak schelen wat het kost. :-D :-D

Met het werken en de borrel dwalen we een beetje af, maar prima, sfeervolle omlijsting van het luisteren. Die kosten, ja het gaat om enkele euro's en daar lig ik zeker niet wakker van. Ondertussen hebben we hier in Nederland best een beetje een probleem met milieuvervuiling en kan het geen kwaad, je energieverbruik wat terug te dringen. Mensen worden hier ook wel degelijk boos over een stijging van hun energierekening.


Vampiergebruik is een onderschat probleem omdat men (letterlijk) de factor tijd verwaarloost. Wat je bij je energieleverancier aftikt is kiloWattuur, dus product van vermogen en tijd. Vind je het een goed idee om die 40W gloeilamp te vervangen door een 4W led-pit? (Niet iedereen vindt dat, OK, meningen verschillen, maar een heleboel mensen wel.) Maar denk er dan ook aan dat als die lamp 1 uur per etmaal brandt, je een evengrote besparing bereikt door het verminderen van continuverbruik van slechts 1,5W.

En vampierverbruik is wijd verspreid: vrijwel alle apparatuur met trafo-voedinkjes of apparatuur met stand-by functie heeft er last van. Met heel simpele, nauwelijks merkbare aanpassing kun je tientjes per jaar besparen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum