Superzuinige TDA7297-versterker (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-04-2019, 12:29 (100 dagen geleden) @ soundman2

Gerard, jou bijdrage begrijp ik niet helemaal, maar de opmerking over klasseD heb ik ook niet bij het goede ic gezet.

Bij het teruglezen zie ik dat er over verschillende ic's is gesproken en dat de opmerkingen niet allemaal heel helder tot het goeie onderwerp te herleiden zijn.

De chip die ik nu heb en waar ik heel tevreden over ben is de TDA7297. Ik heb van Ali een complete module met volumeregelaar erop en die heb ik in mijn doosje gebouwd. Ali heeft ook bouwpakketjes met dit IC, maar zonder volumeregelaar, voor ongeveer 80ct. Maar ondertussen ben ik wel blij met de regelaar omdat de volumeregeling van de laptop alleen niet helemaal voldoet. Deze chip is inderdaad NIET klasse D, het is een behoorlijk analoog product. Per kanaal is er een dubbele versterker, volgens brugprincipe, met vrijlaten ruststroom.

De chip waar Focus103 het over had is de klasse D PAM8403. Daarover schreef ik dat het een grappig ding is en dat ik daarmee ook een versterkertje ga bouwen. Vanwege de ervaring met de volumeregeling heb ik het printje MET volume/uit regelaar besteld, waar ik dan wel het kolossale bedrag van 55ct in moet investeren.

Jij schreef over de TDA7491, maar daarover kon ik niet zoveel vinden en Ali heeft ook geen versterkerkitjes ermee.


Voor het stroomgebruik kun je naar twee verbruiken kijken, namelijk bij stilte en bij kabaal maken. Bij vrijwel elke versterker neemt namelijk de stroomafname uit de voeding toe (en dus ook uit het net) als je er hardere geluiden mee gaat weergeven. Als de versterker aan staat, maar er is geen signaal op de ingang, heb je vooral te maken met de ruststroom door de eindtorren en door de stuurtorren. Die zorgen voor een soort nul-opname van vermogen. Ga je dan de versterker uitsturen, dan merk je natuurlijk dat voor elke Watt die je de luidsprekers instuurt, de versterker een bepaald aantal Watts extra uit de voeding gaat opnemen.
Als de PAM-versterker klaar is, ga ik dat natuurlijk opmeten. Maar het zou heel goed kunnen dat bij flinke uitsterving de PAM wel zuinig is vanwege de klasse D, maar dat je bij nul volume toch de stuurelektronica terugziet in het verbruik. Maar het nulverbruik is wat je uiteindelijk op je meter terugziet. Want zelfs een grote muziekliefhebber, die vijf uur per dag muziekjes luistert, heeft zijn versterker nog 7000 uur per jaar in rust staan.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum