De reVox A77 uitleg over een fenomeen. (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 21-08-2019, 19:17 (1682 dagen geleden) @ Forumbeheer
Gewijzigd door soundman2, 21-08-2019, 19:32

Ik heb het fenomeen onderzocht
De mechanieksturing van de recorder gebeurt met drie relais , A, B en C
De relais worden alle drie apart gevoed door een weerstand van 180 Ohm. Aanzetten gebeurt door de andere zijde van de spoel via een toets aan aarde te leggen, waardoor het relai aantrekt.
Een houdcontact houdt het relai in bedrijf. Afschakelen gebeurt door de weerstand van 180 Ohm aan aarde te leggen, waardoor de spanning verdwijnt en het relai af valt.
In de stand PLAY is alleen relai A ingeschakeld.
In de stand REWIND is alleen relai B ingeschakeld.
In de stand opname zijn beide relais ingeschakeld.

Druk je nu vanuit de stand PLAY op de REWIND toets, dan wordt de voorschakelweerstand van relai A naar aarde getrokken, waardoor het relai afvalt, gelijktijdig wordt relai B ingeschakeld.
Wordt de toets zeer kortstondig ingedrukt, dan zal relai B opkomen, dat gaat snel. Relai A moet afvallen, dat kost wat tijd door ondermeer de blusdiode die de stroom door het relais even in stand houdt. Als de toets dus niet lang genoeg ingedrukt is, zal relais A niet afvallen en door het houdcontact en het terugkeren van de spanning aangetrokken blijven. Relais A e B zijn dan beide ingeschakeld, ic de opnamestand. Het kost wat moeite , maar het lukt. Wordt de REWIND toets normaal ingedrukt, dan is de spanning lang genoeg weg om het te laten afvallen.
In de fout situatie is er nog niets aan de hand, als de record toetsen naast de VU meters niet zijn ingedrukt. Het opnamerelais kan dan nooit in werking treden, bovendien zijn de wis en opname koppen afgesloten van de oscillator.
TS gebruikt de record knoppen oneigenlijk.
Het euvel is wel oplosbaar, door de opkomst van relai B wat te vertragen, of de spoelfuncties alleen te laten werken als eerst STOP wordt ingedrukt. Relatief eenvoudige ingrepen die een paar extra onderdelen vergen. Kennelijk is Studer uitgegaan van een correcte bediening van de recorder, waardoor het probleem feitelijk niet bestaat.
Dat de recordknoppen een fout in het ontwerp zouden verhullen is de vraag. De knoppen zijn nodig om de juiste koppen actief te maken bij ondermeer multiplay.
Het zeer kort oplichten van de lampjes in de "foute" mode is niet direct een probleem. Dewis/bias oscillstor wordt door een extra transistoschakeling langzaam opgestart. De tijd dat de spanning aanwezig is is zo kort dat er met de (geheugen-)scope geen oscillatie te zien is.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum