lamp in serie met ??? (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 14-02-2020, 18:02 (54 dagen geleden) @ ffeilers

Ik ga er even van uit dat je een service documentatie hebt.
Normaal zet je om te beginnen de ruststroom op minimum. Dat kan in de service doc staan. De instelpotmeter moet dan linksom of rechtsom staan. Staat dat er niet. Sluit dan voor het inschakelen van de versterker, de voltmeter aan over de emitterweerstand(en) volgens de beschrijving en zet de meter zonodig in het juiste bereik.. Schakel de versterker in, dat mag eventueel met een gloeilamp in serie als je het niet vertrouwt. De lamp moet (vrijwel) uitblijven.
Regel nu met de bias potmeter de spanning over de weerstand(en) op de juiste waarde. Als dat niet lekker regelt, dan kan de potmeter een slecht draaikontakt hebben, doordat bijvoorbeeld de kontaktdruk te laag is geworden. Soms valt het lopertje er gewoon af door oxidatie van het kopermateriaal. Als de potmeter in een van de uiterste standen komt te staan, dan kan er nog een probleem zijn. Het potmetertje kan verlopen zijn of een van de eindkontaktjes maakt geen verbinding meer met de koolbaan. Als blijkt dat het potmetertje verdacht is, kun je het beter vervangen. Verlopen kan ook, maar daar hebben de lage waardes meestal niet zoveel last van.
Is de bias met een goede potentiometer niet correct in te stellen, danmoet de schakeling verder onderzocht worden. Het genoemde probleem met het lopertje dat niet goed kontakt maakt komt vrij vaak voor. Als voorbeeld zijn dergelijke potmetertjes in REVOX bandrecorders na een aantal jaren allemaal rot.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum