De Satellit 2100 van Ellen (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 24-02-2022, 18:01 (792 dagen geleden)

Vorige week vroeg ik of iemand Ellens Grundig Satellit 2100 kon repareren. Omdat niemand zich heeft gemeld is Ellen bij mij geweest en heeft de radio hier gebracht. Gisteren ben ik er aan begonnen en jullie willen me vast wel een beetje helpen.
De vastlopende schakelaars waren inderdaad het gevolg van afgebrokkelde schakelsegmentrandjes en dit kon ik met speldjes oplossen net als bij mijn eigen Satellit 2100 zodat er weer vrolijk tussen de banden heen en weer geschakeld kan worden.

Helaas geeft de radio nog geen geluid. Volgens mij werken zowel de tuners als het LF deel niet. Ook als het LF deel niet werkt, kun je bij afstemmen de S-meter zien bewegen. Ook de oscillatortest met tweede toestel geeft aan dat de Oscillator niet werkt (MG en FM). Signaal toevoeren aan de bandrecorderbus geeft geen geluid, signaal daar aftappen naar een versterkertje ook niet.
Daarom verdenk ik de voeding van de tuners en de voorversterker.

Ik heb een origineel schema maar je kunt hier een pdf vinden ervan.

Ik ben daarom begonnen met meten op de NF Platte, waar zich de voeding en eindversterker bevinden. De eindversterker krijgt in ieder geval wel spanning, je kunt dat meten maar ook horen. Ook op de pootjes van T21 staat spanning (volgens schema) en als je meet op de basis bromt de speaker. Voor mij een aanwijzing dat vanaf daar alles in orde is.

Maar helaas op T20 meet ik geen spanning. Het schema meldt dat er 2V over de emitterweerstand R607 moet staan, maar over die weerstand staat geen spanning. Maar uit het schema snap ik helemaal niet, hoe T20 aan zijn voedingsspanning komt.
Ook begrijp ik niet, via welke lijnen de drie tuners worden gevoed en of die ook met de bandschakelaars van voeding worden voorzien of afgeschakeld (lijkt me wel logisch voor een batterijtoestel).

Ik heb dus over het schema en T20 concreet de volgende vragen.
1. Kan het wel kloppen dat de E, C, en B van T20 allemaal minder dan 1mV voeren? (Ik heb wel mijn eigen 2100 staan om het oscillatorproefje te vergelijken, maa die ga ik nu even niet uitkasten, het is hier krap genoeg nu!)
2. Hoe wordt T20 gevoed? De onderkant van R607 is toch massa of is dat juist de voedingsspanning? Volgens mij is dat ook verbonden met de collector van T26 en die staat op 0V.
3. Wordt de spanning van de tuners geschakeld, en zo ja met welke schakelcontacten?
4. Linksboven T25 staat een Sicherungsfeder getekend. Is dat een soort extra zekering? Ik meet aan beide kanten ervan 15.3V en na R636 nog 13,8V, dat lijkt me in orde.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum