Brom met PLL-middengolfmodulatortje (Toestel of techniek)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 10-07-2014, 23:38 (3576 dagen geleden)

Als Paul (Forumbeheerder) het goed vindt wil ik graag hier de discussie voortzetten die op het NFOR plaatsvond.

Met het PLL-middengolfmodulatortje dat Otto Tuil heeft ontworpen en waarvoor "reneke" mooie printen heeft laten maken heb ik goede resultaten behaald. Maar....
Als de antenne van de ontvangende radio niet heel precies is gericht wordt een sterke brom ontvangen.
Echter, uit de vraag van Hans R. op het NFOR blijkt dat ook het analoge modulatortje van Gyula Kiss hetzelfde probleem ondervindt.

Mijn metingen met een spectrumanalyzer HP 8591E, een Rohde & Schwarz SMDU-Z1 en een oscilloscoop lieten geen brom zien met het ontwerp van Otto Tuil. Toch was er een sterke brom hoorbaar op mijn batterijgevoede portable radio Siemens RP647 als de ferrietantenne iets minder juist in de richting van het modulatortje was gericht.

Zelf had ik het vermoeden dat het iets te maken had met de netvoeding die ik voor het modulatortje heb gebruikt. Misschien toch onvoldoende onderdrukking van de ratel van de gelijkrichter?
Iemand anders opperde dat het brom kon zijn op de laagfrequentingang. Tijdens mijn testen leek me dat vrijwel uitgesloten omdat ik de toongenerator van de R&S SMDU gebruikte, waarmee ook de modulatie werd gemeten. De massa van de modulatiemeter en de toongenerator zijn dus met elkaar verbonden.
Maar, zeg in de elektronica- en met name in de radiotechniek nooit "dat kan niet....."

Vanavond heb ik even de tijd kunnen vinden - als gepensioneerde valt dat om de drommel niet mee ;-) - om wat uitgebreidere testen te doen.

Het modulatortje heb ik gevoed uit een batterij van 12 volt. Het is nu uitgesloten dat de netspanning ook maar het geringste met de brom te maken kan hebben.
De laagfrequentingang heb ik kortgesloten met een solide aangesloten draadje. Ook onmogelijk om brom op te pikken, dus.
De testradio is nog steeds de Siemens RP647, gevoed met batterijen. Brom op de radio is ook uitgesloten.

Het resultaat: bedroevend. Nog precies hetzelfde als in de uitgangssituatie.
Er is dus maar 1 mogelijkheid, de brom wordt veroorzaakt door de ethervervuiling die mijn buren in de wijde omtrek op hun geweten hebben.
Helaas niets aan te doen :-(

Dat is mijn conclusie. Ik sta echter geheel open voor andere suggesties om het bromprobleem te kunnen ondervangen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum