Brom met PLL-middengolfmodulatortje (Toestel of techniek)

door kris ⌂ @, Gent, België, 11-07-2014, 09:24 (3585 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Kris, jouw suggestie was goed bedoeld maar deed niet ter zake.
Terwijl het modulatortje op de SDMU was aangesloten - met de toongenerator of met kortgesloten LF-ingang - bleef de brom op de radio aanwezig.
Op de SMDU en de SA was ook totaal niets van brom te meten.

De oorzaak lag geheel buiten de modulator. Het HF-signaal dat de radio ontving werd gemoduleerd door een slechte netvoeding die 10 meter verderop in een andere kamer stond te stralen.

Ed, je begrijpt het nog steeds niet.

zolang het zendertje op een of andere manier aangesloten is op een extern toestel, in jouw geval SMDU , SA etc, die op een of andere manier (LF of RF) ground toevoegt, maak je kleine eentrapszenders heel gevoelig voor modulatiebrom of antenne inslag door externe media, bvb een voeding die wat ligt te stralen (zelfs op een totaal andere frekwentie) Uiteraard meet je geen LF brom, en met de spectrumanalyser kan je uren turen in het MG gebied zonder maar een brommetje te zien. Je bent al lang op zoek naar de oorzaak, ondanks het turen met alle instumenten, schreef je zelf.

door het verwijderen van de ground van de zender en het geïsoleerd opstellen ervan verklein je de groundplain voor de antenne enorm, waardoor antennebrom door inslag beduidend kleiner wordt.

Nogmaals : eentrapszenders zijn daar heel gevoelig voor eens ze je een antenne geeft. Een antenne zend niet alleen uit , maar ontvangt ook... er moet zefs helemaal niets mis zijn met de externe voeding (kwa stralingsnorm) om eentrapszender te laten brommen. Oplossing is bvb het inbouwen van een extra buffer in de zender.

Nu, als jouw probleem veroorzaakt werd door een exetrne voeding die om de MG lag te storen, dan was die er toch ook zonder de zender, enwel zichtbaar op de SA? dan spreekt dan je vorige commentaren tegen, denk ik.

tevens is mijn antwoord ook gericht naar de TS op het buizenforum, die heeft geen SA noch SMDU, maar wel een probleem :-) Een de simpele voorgestelde test kan veel helpen.

groeten

Kris


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum