Akai bandrecorder amplifier adjustments (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 13-01-2019, 16:18 (1901 dagen geleden) @ Ludo
Gewijzigd door soundman2, 13-01-2019, 16:30

Vermoedelijk zijn condensatoren of transistors er niet beter op geworden in de loop der jaren.

Dat is een aanname die natuurlijk nergens op slaat. Het is al weer een reden om doldriest onderdelen uit te wisselen, waarvan niet eens is aangetoond dat ze defect zijn. Opname en weergaveversterkers zijn niet bijster ingewikkeld en met het schema er bij prima te meten met de scope en de millivoltmeter. Een toongenerator is daarbij een prima hulp.
Werkt een kanaal nog prima, dan kun je gewoon links en rechts vergelijken.
Als de weergave te zacht is, zou ik eerste eens controleren of er geen bandslijpsel op de weergavekop zit. Dat gaat in elk geval ten koste van de hoge tonen en bij erge vervuiling is het hele signaal te klein.
In plaats van een testtape, kun je op de koppen ook een klein signaal toevoeren, in de orde van grootte van een paar mV. Je hebt dan een stabiel signaal en je kunt dan het hele versterkertraject volgen. Als dat dan in orde is , dan zal een gewone tape, die goed is opgenomen op een andere recorder, al snel uitwijzen of de koppen schoon en niet ontregeld zijn.
Dat de 2SC458 standaard gaan ruisen is ook maar de vraag. Wel is het bekend van transistoren met verzilverde pootjes, dat daar een zwart oxide op komt en dat dat de oorzaak kan zijn van kraken of een verlopen instelling. Vaak kan dat opgelost worden door de pootjes te reinigen met wat ammonia. Vervangen door een gangbare LF transistor kan natuurlijk ook, maar stel eerst eens vast of het probleem er echt is.
Het zal niet de eerste keer zijn dat na de revisie het apparaat behept is met nieuwe fouten, door kapot gestookte printsporen, foute onderdelen, tinspetters etc. Er moet dan alsnog meetappara=tuur aan te pas komen om eerst de zaak weer werkend te maken en daarna de oorspronkelijke fouten er uit te halen.
Helaas, het is niet anders....


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum