Akai bandrecorder amplifier adjustments (Toestel of techniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 15-01-2019, 13:49 (1928 dagen geleden) @ Marotick
Gewijzigd door Maarten Bakker, 15-01-2019, 13:58

De aanpak ligt aan wat voor apparaat het is.

Dat zal soundman wel weten, mag ik hopen, maar je slaat de spijker op zijn kop. Behalve wat voor apparaat, zijn de symptomen ook belangrijk. Probleem met dit soort discussies is vaak dat het apparaat en de symptomen niet altijd in de afweging wordt meegenomen en je discussie heel snel verzandt in "algemene best practice".

In het algemene geval is het onzin om ongezien onderdelen te vervangen, en voor een beginner duiken er dan vaak extra uitdagingen op. Vandaar dat dit vaak terecht wordt afgeraden, maar er is niet zoveel voor nodig om in bepaalde gevallen juist van harte aan te raden om specifieke onderdelen wel massaal te vervangen.

Diagnose begint met optische controle en controleren of er sprake is van (voor dit apparaat of de gebruikte onderdelen) bekende mankementen (door te testen, kijken en/of te meten). Een ROE elco of een tantaaltje in een Revox is net als een RIFA papiercondensator al stuk als je hem ziet (ongeacht metingen of tests). Een potmetertje in een Akai is pas stuk als de gemeten waardes niet kloppen. Verder zijn elco's bekende slijtage-onderdelen waardoor ze in principe verdacht zijn.

Dan kom je op een belangrijke valkuil. Je kunt iemand adviseren om in een oud apparaat bij verdenking meteen alle elco's te vervangen. Als de symptomen daar sterk op wijzen, heb je een goede kans dat er verder niets aan hoeft te gebeuren. Bij een combinatie van verschillende mankementen waaronder elco's, heb je dan een uitgangspunt om met het foutzoekdeel van de reparatie te beginnen of verder te gaan, maar voor een beginner kan dat het punt zijn dat hij het opgeeft na achteraf teveel investering. Soms omdat er nu juist fouten bij zijn gekomen, soms omdat blijkt dat er iets stuk of versleten is dat niet zomaar verkrijgbaar is, zoals een kop. Dat soort onderdelen controleer je dus ook altijd voordat je iets anders doet. Soms moet je dan voor een test wel een paar onderdelen alvast vervangen.

En hier ging het ook nog eens om afregelen. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat je in geval van een defect NOOIT zomaar moet gaan afregelen tenzij je precies weet wat je doet en waarom.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum